Catedrala Francisc Xavier din Adelaide

Catedrala Francisc Xavier din Adelaide Mareste imaginea.


Catedrala Francisc Xavier din Adelaide

Catedrala Sfantul Francisc din Adelaide este o catedrala romano-catolica aflata in Australia de Sud. Aceasta esta clasificata ca fiind o catedrala ridicata in stilul renascentist gotic imbinat cu stilul englezesc timpuriu. Catolicismul a ajuns in acest loc puternic protestantizat prin filiera irlandeza. Turla acesteia atinge inaltimea de 36 de metri, iar catedrala are o lungime de 56.5 metri si o latime de 29.5 metri. Piatra de fundatie a fost asezata in anul 1856, iar inceperea lucrarilor la turnul acesteia a inceput in1887. In orice caz, catedrala nu a fost terminata pana in anul 1996.
 

In anul 1838, la doi ani dupa proclamarea Australiei de Sud, a fost impusa si o noua ordine de organizare a intalnirilor religioase ale catolicilor din aceasta parte a Australiei. Prima slujba a fost tinuta in aceasta zona in anul 1840, intr-o casa din Terrace de Est. In anul 1845, a fost infiintata o scoala primara catolica. Aceasta avea sa fie folosita si pe post de centru religios al catolicilor, pana la intemeierea catedralei Sfantului Francisc, din anul 1851.  Proiectul acesteia a fost semnat de arhitectul Richard Lambeth. In orice caz, datorita Febrei Aurului din Victoria, Lambeth a plecat si el, alaturi de o mare parte a populatiei, lasand in urma sa o comunitate in depresie si fara planurile arhitecturale necesare.
 

                       

Piatra de temelia a fost pusa, in sfarsit, la data de 17 martie 1856, de catre vicarul general parintele Michael Ryan. Prima parte a catedralei, terminata si finisata, avea sa fie sfintita la data de 11 iulie 1858. Catedrala Francisc Xavier a fost extinsa in momentul inceperii lucrarilor la capatul sudic al catedralei, incluzand sanctuarul, Capela Laterala, Capela Fecioarei si Baptiseriul. Toate acestea au fost terminate in luna ianuarie a anului 1859. Odata cu cresterea populatiei din Adelaide, s-a simtit imediat si necesitatea unei catedrale mai incapatoare. Astfel, pana in noiembrie 1860, catedrala a mai a avut parte de o extensie a zidurilor. In luna noiembrie a anului 1886, episcopul Reynolds a pus piatra de temelie a unei extinderi estice a catedralei, pentru gazduirea a inca 200 de persoane. Aceasta avea sa gasduiasca si vestmantarul si confesionalele. Aceasta lucrare a fost terminata anul urmator.
 

In anul 1904, catedrala a fost dotata cu curent electric. Catedrala Francisc Xavier a fost extinsa din nou in anul 1923, acum avand loc extinderea absidei vestice si a capatului nordic, dotat cu clopotnita. Clopotnita avea sa fie deschisa publicului si functionarii spre slujire in luna aprilie a anului 1926 de catre arhiepiscopul Spence. Inceputul lucrarilor la clopotnita a avut loc in anul 1887, si, cu toate ca fundatia turnului a fost lucrata intre anii1923 si 1926, aceasta nu a fost terminata pana in anul 1996, cand au avut loc ultimele retusuri.La 109 ani de la inceperea lucrarilor la turnul clopotnita aceasta avea in sfarsit sa fie terminata. Clopotul gazduit de turn - Clopotul Murphy - este un clopot datand din anul 1867, inconjurat de o salba de alte 12 clopote mai mici datand din anul 1996. In coltul nord-vestic al catedralei se afla statuia Sfantului Ioan Botezatorul, care a fost sculptata in Tuscaby, in anul 1925, si infatiseaza scena in care Ioan in boteaza pe Hristos.
 

Altarul Fecioarei, situat in partea de sud-vest a catedralei, este lucrat in marmura de Carrara, imbinat cu mici panouri de - lapis lazuli - si a fost sfintit in anul 1954. Stuete de bronz infatisand pe Iosif si Iisus, alaturi de Calatoria in Egipt, sunt si ele prezente pentru a impodobi catedrala. In frontonul sudic al catedralei se gasesc ferestre vitraliu infatisand pe Sfintii Patrick si Laurentie. Alaturi de acestea, sunt si scene din viata Mariei si a lui Iisus. Partea estica a catedralei infatiseaza o statuie a Sfantului Patrick, ocrotitorul arhidiocezei din Adelaide, aceasta avand si simboluri celtice, reprezentatice pentru aceasta zona a tarii.
 

Catedrala a avut, de-alungul istoriei sale, trei orgi. Prima orga a fost cea amplasata in anul 1869 de catre Johann Wolff, avand doua pedale si un rand de clape. Aceasta avea sa fie inlocuita in anul 1926 de catre J. E. Dodd cu una cu doua randuri de clape, care si ea va fi reconstruita in anul 1954. In prezent, populatia catolica din Adelaide se ridica la un procent de 20 %. Acest procent egaleaza aproape numarul anglicanilor din oras. Catedrala Francisc Xavier din Adelaide este deschisa zilnic de dimineata pana seara, Sfanta Liturghie fiind savarsita de trei ori pe zi. Catedrala detine si un frumos cor ce slujeste slujbelor din aceasta.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2974

Voteaza:

Catedrala Francisc Xavier din Adelaide 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE