Goreme - Parcul National din Capadocia

Goreme - Parcul National din Capadocia Mareste imaginea.


Goreme - Parcul National din Capadocia

Goreme este o localitate aflata in vechea Capadocie, o regiune cu o puternica istorie, aflata in Turcia. Privita intr-un cadru mai larg, aceasta este asezata in provincia Nevsehir din Anatolia Centrala. Parcul National Goreme, aflat in localitatea cu acelasi nume, a fost trecut in lista monumentelor mondiale UNESCO in anul 1985.

Goreme

Muzeul National in aer liber din Goreme, un complex monahal de mai multe biserici sapate in piatra si capele acoperite cu fresce, este unul dintre cele mai cunoscute locuri de atractie turistica din Turcia.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Oraselul Goreme este asezat chiar in mijlocul vaii intesate de conuri de piatra si stalpi ce se inalta zvelti din piatra solului. Oraselul ce isi asteapta in permanenta vizitatorii are o oferta nu foarte mare, insa foarte bine administrata.

 Goreme - Parcul National din Capadocia          Goreme - Parcul National din Capadocia

Unele dintre cafenele, restaurante si case de oaspeti sunt sapate direct in piatra. Pentru cumparatori si vizitatori, acestea reprezinta un lucru extraordinar, ce nu stirbeste frumusetea si linistea specifica locului.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Pentru a ajunge in Goreme nu este nevoie de un efort foarte mare. Se poate ajunge foarte usor cu trenul purtand destinatia Istambul. In afara trenului se poate merge si cu autocarul sau cu avionul pana in Istambul.

Goreme - Parcul National din Capadocia

In Istanbul nu este deloc grea gasirea unui autocar cu destinatia Cappadocia. De aici si pana in Capadocia se merge cu autocarul, care pleaca la 7 PM si care ajunge la aproximativ 6 AM. Astfel, drumul pana in Cappadocia dureaza cam o noapte. O alta varianta de ajunge aici, din Istambul, este avionul, care face cam 2 ore.

 Goreme - Parcul National din Capadocia          Goreme - Parcul National din Capadocia

Vremea in aceasta zona este buna aproape tot timpul anului. Ninsoarea este aproape inexistenta, chiar si iarna, iar ploile sunt foarte rare. Perioada optima din an pentru a vizita Capadocia este in afara sezonului, iarna sau toamna tarziu. In timpul verii, cand locul este cel mai vizitat, o zi obisnuita numara pana la 2.000 de turisti.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Orasul de destinatie, din Capadocia, se numeste Goreme, ceea ce inseamna "nu ne puteti vedea aici". Conform traditiei si numelui locului, acum doua milenii, crestinii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecutia romanilor, de aceea bisericile crestine din Goreme si Urgup, orasul vecin, sunt printre cele mai vechi din lume.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Peisajul zonei uimeste la tot pasul, de parca natura s-a luat la intrecere cu ea insasi pentru a vedea cat de ciudat poate eroda piatra formata prin eruptia unui vulcan acum multe zeci de mii de ani. Formele de relief bizare sunt ca la ele acasa, iar muntii colorati in galben, rosu si punctati de alb si roz inconjoara locul.

Goreme - Muzeul National din Capadocia

Muzeul National in aer liber este situat la o distanta de aproximativ doi kilometri de orasul. Din Goreme se poate merge foarte usor pe jos pana la locurile de vizitat. Un sfat al localnicilor este acela de a urmari cu atentie simbolurile specifice aflate in multe din bisericile si capelele ce pot fi vizitate.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Urmand drumul ce porneste din mijlocul oraselului Goreme, se ajunge in cateva minute pe firul celei mai frumoase vai din zona. Formatiuni de piatra se ridica brusc din pamant la fiecare cotitura, uimind prin modul in care s-au pastrat de-alungul timpului.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Cei care se incumeta sa urce multimea treptelor ce duc la Fortareata Uchisar, nu vor fi dezamagiti de ceea ce vor vedea. Efortul depus merita din plin, caci este rasplatit cu o imagine panoramica ce nu poate fi vazuta din alt loc mai bine decat de aici. Intreaga vale se intinde la picioarele celor ce se uita cu ochii plini de incantare de pe zidurile fortaretei.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Pleduri, carpete si alte suveniruri locale incanta prin traditia si legatura cu trecutul pe care o inspira. Acestea pot fi admirate si cumparate de la magazinele ce impanzesc stradutele inguste ale fortaretei Uchisar. Magazinele din Goreme si Urgup, oras vecin, cat si cele din fortareata, uimesc prin diversitatea produselor pe care le vand.

Goreme - Muzeul National din Capadocia

La Cavusin, pe drumul ce se indreapta spre nord, din Goreme, inaintea ochilor celor ce calatoresc se ridica o bisericuta cu trei abside, cunoscuta ca fiind Manastirea Sfantului Ioan Botezatorul. In Cavusin se afla, de asemenea, multe capele si biserici. Dintre casele sapate in piatra, unele sunt inca locuite.

Goreme - Parcul National din Capadocia

De la Cavusin la Zelve, conurile de piatra ce se ridica curajoase din piatra solului strajuiesc drumul pe ambele parti. Din pacate, vizitarea multor biserici din valea Zelve nu mai este permisa, datorita mai ales eroziunilor permanente ce au slabit, pe alocuri, terenul sau drumul de acces.

Goreme - Parcul National din Capadocia

Inceputurile vietii monahale in aceste locuri se intinde in istorie pana in perioada romana de inceput a crestinismului. Parcul detine mai multe obiective turistice, insa, dintre ele, cele mai apreciate sunt bisericutele rupestre, sapate in stanca.

Biserica Tokali sau Biserica Buckle

Cea mai mare parte a bisericilor si a capelelor dateaza din perioada secolelor X-XIII, perioada de mixiune a culturilor bizantina si selciuca. Majoritatea bisericutelor sunt construite in planul cunoscut vremii de cruce inscrisa, cu o cupola centrala sprijinita pe patru coloane. In anexele nordice ale mai multor bisericute s-au gasit morminte sapate in piatra.

Biserica Karanlik sau Biserica Neagra

Cele mai cunoscute bisericute aflate in complexul monahal Goreme sunt:

     - Biserica Elmali - cea mai mica si cea mai recenta.
     - Biserica Tokali sau Buckle - aflata la o distanta mica de celelalte, infatiseaza unele dintre cele mai bine pastrate si realizate fresce din zona.
     - Biserica Yilanli - cunoscuta si ca Biserica Sfantul Onufrie. Aceasta este renumita pentru frescele ei reprezentand pe cei din iad, incolaciti de serpi, de unde si denumirea data de localnici - Biserica cu Serpi.
     - Biserica Barbara
     - Biserica Karanlik sau Biserica Neagra
     - Biserica Cavusin
     - Biserica Durmus Kadir
     - Biserica El-Nazar
     - Biserica Sakli sau Biserica Ascunsa
     - Biserica Kiliclar Kusluk sau Biserica Fecioarei Maria
     - Biserica Carikli sau Biserica cu Sandale
     - Biserica Sfantul Vasile
     - Biserica Sfantul Ioan
     - Biserica Sfantul Eustatie
     - Biserica de Baieti si Fete
     - Capela Sfanta Ecaterina

           Biserica Karanlik          Biserica Karanlik

Vizitarea intregului complex necesita plata unui bilet cu valabilitate pe toata ziua. Pretul este unul bun, iar beneficiile sunt mult mai mari decat acesta. Cu un bilet se pot vizita toate bisericile si capelele din vale, exceptie facand doar Biserica Karanli, care a fost de curand restaurata si ale carei fresce au fost improspatate. Pentru aceasta este nevoie de un bilet special, ce costa in jur de cinci dolari.

Biserica Karanlik sau Biserica Neagra

In ultimii doi-trei ani, intregul complex din Goreme a fost supus unui program amplu de restaurare si protectie. Multe dintre biserici sunt in stare de eroziune si degradare, datorita infiltratiilor si pietrei macinate de timp. Lucrarile sunt inca in plina desfasurate la unele dintre bisericute.

Parcul National Goreme este locul in care ajung toti cei care se indreapta spre Capadocia. Acest loc este un pachet optional complet a ceea ce are de oferit intreaga zona a Capadociei. Toate aceste locuri merg brat la brat cu bogata istorie a Capadociei.

Biserica Karanlik sau Biserica Neagra

28 Iunie 2012

Vizualizari: 40276

Voteaza:

Goreme - Parcul National din Capadocia 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE