Abatia cisterciana Orval

Abatia cisterciana Orval Mareste imaginea.


Abatia cisterciana Orval

Abatia din Orval este o manastire cisterciana fondata in anul 1132, in regiunea Gaume a Belgiei, mai exact in Villers-devant-Orval, parte din Florenville din provincia Luxenbourg. Abatia este bine cunoscuta in special datorita istoriei si vietii sale spirituale dar si nu in ultimul rand, si pentru productia de bere (berea Trappist) si de branza (un sortiment specific).

In privinta primei fundatii, putem spune ca locul are o istorie mai lunga. Locul a fost ocupat inca din perioada Merovingiana, existand marturii ce atesta faptul ca o capela a existat in acest loc inca din secolul al X-lea.

           

In anul 1070, un grup de calugari benedictini din Calabria s-au asezat aici, onorand invitatia lui Arnould, contele din Chiny. Acestia au inceput ridicarea unei biserici si a unei manastiri, insa, dupa aproximativ 40 de ani, posibil din cauza mortii contelui Arnould, acestia s-au mutat in alt loc. Calugarii benedictini au fost inlocuiti cu o comunitate de canonisti (canons regular), care au terminat lucrarile incepute de primii. Biserica abatiei a fost consacrata la 30 septembrie 1124.

In anul 1132, un grup de calugari cistercieni din abatiaTrisfontaines din Champagne au sosit in acel loc, locuind impreuna cu cei aflati deja acolo. Acestia au format o singura comunitate in cadrul ordinului cistercian, avand drept prim abate pe Constantin.

          

In jurul anului 1252, manastirea a fost distrusa, in urma unui incendiu. Reconstruirea acesteia durand aproape 100 de ani.

De-a lungul secolelor al XV-lea si al XVII-lea, diversele razboaie dintre Franta si celelalte regiuni invecinate (Burgundia si Spania) au avut un impact destul de important asupra abatiei din Orval. Un prim pas a fost infiintarea unei topitorii in incinta manastirii. In anul 1637, in timpul Razboiului de 30 de Ani, abatia a fost jefuita si arsa de catre mercenarii francezi.

In secolul al XVII-lea, abatia a fost incredintata ramurei trappiste a ordinului cistercian, insa in jurul anului 1785, aceasta a fost readusa la regulamentul ordinului unitial.

 

In anul 1793, in timpul Revolutiei Franceze, abatia a fost incendiata in totalitate de catre fortele franceze, iar drept revansa pentru ospitalitate aceasta a folosit trupelor austriece, comunitatea fiind dispersata.

          

In ce priveste a doua fundatie, putem spune ca in anul 1887, pamantul si ruinele de pe acesta au fost achizitionate de familia Harenne. Aceasta a donat pamanturile ordinului cistercian in anul 1926, urmand ca viata monastica sa renasca in acel loc.

Intre anii 1926 si 1948, sub conducerea calugarului trappist Marie-Albert van der Cruyssen, a fost ridicata noua manastire, urmand ca in anul 1935, Orval sa redobandeasca rangul de abatie. La 8 septembrie 1948, noua biserica a fost consacrate.

Ruinele cladirilor medievale sunt inca vizibile.

Legenda despre Orval

Exista o legenda despre fondarea abatiei care urmareste sa explice numele acesteia - Orval. Conform acesteia, vaduva Mathilda de Tuscany si-a pierdut inelul de cununie, scapandu-l intr-un izvor, in timpul unei plimbari prin acest loc.

Dupa ce s-a rugat pentru gasirea inelului, un pastrav a aparut pe suprafata apei, avand in gura inelul pierdut. Aceasta si-a explicat in urmatorul fel: "Cu adevarat acest loc este un Val d'Or", de unde deriva si numele de Orval.

Drept multumire, aceasta a pus la dispozitie fondurile necesare fondarii unei manastiri pe acel loc. Blazonul manastirii infatiseaza pastravul si inelul. Izvorul inca pune la dispozitie apa necesara berariei si vietii in manastire.

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4801

Voteaza:

Abatia cisterciana Orval 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE