Manastirea de Piatra din Ivanovo

Manastirea de Piatra din Ivanovo Mareste imaginea.


Manastirea de Piatra din Ivanovo

Manastirea de piatra Ivanovo este situata la o distanta de 21 de kilometri de orasul Russe - Rousse. Ce trebuie mentionat inca de la inceput este faptul ca Manastirea de piatra din Ivanovo este o manastire complet diferita fata de toate celelalte complexuri monahale din Bulgaria.

In constrast cu complexul traditional monahal, care era format din una sau doua biserici, capele si o parte rezidentiala, sihastria din Ivanova reprezinta mai degraba o retea de mici bisericutze si camarute - chilii - sapate in piatra, aflate la o distanta de 32 de metri deasupra nivelului apei ce strabate pitorescul canion al raului Roussenski Lom. Biserica de piatra din Ivanovo este cea mai faimoasa din grupul celor sapate in stanca din jurul acesteia, mai ales pentru frumoasele si bine pastratele ei picturi murale.

          

Pesterile au fost locuite de monahi incepand cu secolul al XIII-lea si pana in secolul al XVII-lea (cele mai cunoscute si binepastrate fiind Capela Gospodev Dol si Ingropat-Sub-Biserica). In dorinta lor de a fi cat mai aproape de Dumnezeu, calugarii eremiti au inceput sa se aseze in aceste locuri incepand cu secolul al XIII-lea, sapandu-si chilii, biserici si capela in peretii de piatra. 

In timpul apogeului complexului religios, se crede ca numarul bisericilor din stanca era de aproape 40, iar numarul chiliilor atingea un total de aproape 300. Din pacate, majoritatea dintre ele nu s-au pastrat pana astazi.

Manastirea Ivanovo detine cu adevarat o valoare culturala si istorica neegalata inca, mai ales datorita picturii sale murale, datand din secolele XIII-XIV si pastrata in cinci din multele biserici de piatra. Pictori talentati au pictat peretii acestora in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale bulgare. Picturile murala sunt incarcate de motive antice - cariotide nude, capiteluri cu lei si masti. Acestea sunt un exemplu al trezirii atentiei vremii fata de antichitate si cultura acesteia, care, in secolul al XIV-lea poate fi observata in arta crestin ortodoxa.

Dintre bisericile bine pastrate, Gospodev Dol este cea mai bine pastrata din punct de vedere al picturilor ce le detine, in timp ce chiliile monahilor pastreaza secretul marturisilor cu pocainta, sculptate in perete. Dintr-o inscriptie murala reiese faptul ca tarul Ivan Terter (1279-1292) si-a petrecut restul vietii in manastire, unde a fost si ingropat.

O alta biserica impresionanta este asa-numita Ingropat-Sub-Biserica. In pofida numelui acesteia si a asalturilor fortelor naturale, frescele acesteia inca au o inalta calitate. Unul dintre ctitorii bisericii a fost tarul Ivan Assen al II-lea, care era dornit de a vizita cat mai des locul si a petrece aici clipe nepretuite de singuratate. Acest lucru este evidentiat de catre portretul tarului, gasit in aceasta biserica, in care acesta tine o copie in miniatura a bisericii - un model de pictura pentru calitatea de ctitor.

          

O a treia biserica ce merita mentionata, numita de catre localnici doar Biserica, se crede a fi fost ridicate de catre tarul Ivan Alexandru (1331-1371). Aceasta detine de asemenea pretioase fresce infatisand scene biblice intr-un stil propriu modificat, avand ca baza stilul renascentist al imparatului Iustinian. Din pacate, valorile manastirii cad inca prada raidurilor repetate ale vanatorilor de comori.

Bisericile de piatra ale Manastirii din Ivanovo sunt incluse in lista patrimoniului mondial UNESCO, alaturi de alte noua puncte turistice din Bulgaria. Cu toate ca Manastirea Ivanovo este o destinatie turistica renumita, aceasta nu ofera gazduire sau masa. De asemenea, satul Ivanovo din apropiere nu are nici el astfel de facilitati.

La manastirea Ivanovo se poate ajunge cu masina. Cel mai usor se ajunge trecand granita pe podul peste Dunare ce leaga orasul Giurgiu de orasul Russe. Odata ajunsi in Russe, se urmeaza drumul spre Sofia, pana la indicatorul spre satul Ivanovo. De aici si pana la Manastirea de piatra nu mai este decat un drum de 4 kilometri.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 17160

Voteaza:

Manastirea de Piatra din Ivanovo 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Daniel ValahulPostat la 2011-04-10 16:59

    stie cineva daca e sigura zona? se stie ca sunt incidente cu hotii bulgari.

  • Exarcu LaurentiuPostat la 2010-03-09 17:44

    Interesant!Ceva asemanator avem noi in Dobrogea la Basarabi...in alt tip de roca ce-i drept!Sunt curios daca sunt acum doar obiective turistice sau viata monahara continua?

  • toni-sergiu covaciPostat la 2010-03-07 23:03

    Nu gasesc cuvinte sa definesc ce este,cum este,dar este Dumnezeiesc.mi-as dori sa traiesc acolo,in trcut,in prezent sau viitor.ma minunez cind vad ce au facut Sfintii Parinti,cum lucra Bunul Dumnezeu prin ei de faceau lucruri mai presus de fire.ce la noi este cu neputinta la Dumnezeu este cu putinta.Binecuvintati si ma iertati pe mine pacatosul fratele TONI.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE