Catedrala Maria, Imparateasa Lumii din Montreal

Catedrala Maria, Imparateasa Lumii din Montreal Mareste imaginea.


Catedrala Maria, Imparateasa Lumii din Montreal

Catedrala si mica basilica a Mariei, Imparateasa Lumii din Montreal, Quebec, Canada, este scaunul episcopal al arhiepiscopiei din Montreal. Aceasta este a treia ca marime din Quebec, urmand Oratoriului Sfantul Iosif (aflat tot in Montreal) si Basilicii Sfanta Ana de Beaupre, la est de orasul Quebec.

Ridicarea catedralei a fost ordonata si initiata de catre mgr. Ignace Bourget, al doilea episcop al orasului Montreal. Dorinta sa era de a inlocui fosta Catedrala a Sfantului Jacques, care arsese intr-un incendiu din anul 1852.

          

Alegerea sa in urma careia noua catedrala urma sa imite modelul Catedralei Sfantul Petru din Roma, a venit ca un raspuns la rivalitatea acestuia cu ordinul sulpician, ai carui adepti ajunsesera seniorii feudali ai Montrealului, cat si cu Biserica Anglicana, ambele incurajand stilul neo-gotic.

Alegerea locului pe care a fost ridicata catedrala a fost de asemenea, un motiv de conflicte de interese, datorita asezarii sale in partea vestica a orasului, care era una predominant englezeasca, la o oarecare distanta fata de locuintele credinciosilor canadienilor francezi.

Primul arhitect, Victor Bourgeau, a refuzat implicarea in acest proiect, imediat dupa studierea Catedralei Sfantul Petru din Vatican, sustinand faptul ca reproducerea ei la o scara mai mica nu ar fi posibila.

Lucrarile la aceasta au inceput in anul 1875, sfintirea catedralei urmand sa aiba loc in anul 1894, tot pe seama Sfantului Jacques - Sfantul Ioan cel Mare, patronul parohiei pe care o servea biserica.

            

          

La acea data, catedrala era cea mai mare din Quebec. In anul 1919 aceasta a fost declarata mica basilica de catre papa Benedict XV.

In anul 1955 Catedrala va fi reinchinata Mariei, Imparateasa Lumii, de catre papa Pius al XII-lea, la cerinta cardinalului Paul Emile Leger. Papa a publicat titlul acestei basilici in enciclica sa din anul 1954, sub numele de Ad caeli reginam.

In locul celor 12 statui ale apostolilor de pe fatada Sfantului Petru din Roma, fatada acesteia este impodobita cu 13 statui ale sfintilor patroni ai parohiilor din Montreal care le-au doant. Printre ele se numara si Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Patrick.

          

Interiorul acesteia, care este de asemenea inspirat din Catedrala Sfantului Petru, include un baldachin care este o copie fidela a celui al lui Bernini. Baldachinul este sculptat in bronz, reproducandu-l pe cel al lui Bernini la o scala mai mica. Acesta este lucrat de sculptorii Arthur Vincent si Olindo Gratton.

In ultimii ani, esplanada catedralei si nartexul au fost supuse lucrarilor de renovare. Statuia esterioara a episcopului Ignace Bourget a fost curatata si restaurata in anul 2005.

La data de 14 mai 2006, catedrala a fost numita Monument nationel istoric al Canadei.

          

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 7306

Voteaza:

Catedrala Maria, Imparateasa Lumii din Montreal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE