Biserica Sfantul Mihail de la Kiev

 

Biserica Sfantul Mihail de la Kiev

" Cuvantul " mai face cunoscut ca, odata terminata sarcina lor la biserica Adormirii, mesterii greci, care fusesera urmati si de alti compatrioti, s-au facut calugari. Poate lor li se datoreaza mozaicurile din biserica zidita de cneazul Sviatopolk intru cinstirea Sfantului Mihail.

Cu prilejul daramarii edificiului in anul 1930, panourile care mai ramasesera in picioare au fost transportate la Sfanta Sofia de la Kiev si la Galeria Tretiakov de la Moscova. Aceste mozaicuri apartin artei constantinopolitane din jurul anului 1100. O comparatie cu cele din Sfanta Sofia de la Kiev, de exemplu, in ceea ce priveste scena impartasaniei apostolilor, arata prefaceri analoge acelora pe care le-am observat inlauntrul granitelor Imperiului.

Efectelor de maretie severa li se substituie cautarea elegantei si vioiciunii, vadita in alungirea proportiilor, libertatea si diversitatea miscarilor, indulcirea si individualizarea fizionomiilor, minutioasa caligrafie a faldurilor. Factura picturala extrem de rafinata juxtapune mici pete de culoare, respectand totodata armonia ansamblului.

Aceste mozaicuri sunt ultimele care se intalnesc in Rusia. in secolul al Xll-lea, discordiile dintre cneji si incursiunile hoardelor polovtiene in Ucraina au adus dupa ele saracirea cnezatului din Kiev, ale carui comunicatii cu sudul au fost adeseori taiate. Din aceasta a rezultat o slabire a relatiilor cu Bizantul.

Acum, in regiunile Novgorod si Vladimir-Suzdal se va desfasura activitatea artistica cea mai intensa.

C. Delvoye

.

10 Iunie 2008

Vizualizari: 3183

Voteaza:

Biserica Sfantul Mihail de la Kiev 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE