Liturghie fara credinciosi?

Liturghie fara credinciosi? Mareste imaginea.

In Biserica Ortodoxa nu exista Liturghie fara credinciosi. Termenul "liturghia" vine din gr. leiton si ergon si inseamna actiune publica sau comuna, actiune a intregului popor al lui Dumnezeu, deci nu doar a clerului.

Textul Sfintei Liturghii ne descopera ca orice moment al ei presupune prezenta credinciosilor. Poporul trebuie sa raspunda la ecfonisele preotului - "Amin", la ectenii "Doamne miluieste", la cereri - "Da Doamne", la binecuvantari - "Si cu duhul Tau", etc.

In Biserica Ortodoxa nu exista liturghie individuala, savarsita doar pentru preot sau numai de preot pentru credinciosi si nici liturighii speciale pentru anumite categorii de membri ai Bisericii (liturghii pentru tineri, batrani etc.). De altfel, verbele utilizate in cadrul Sfintei Liturghii sunt la plural, dovada ca acestea sunt ale intregii comunitati, sau pentru intreaga comunitate.

Au fost situatii cand si la ortodocsi Sfanta Liturghie a fost savarsita fara prezenta poporului. Dar acestea sunt exceptii, sunt Liturghiile savarsite de asceti. Din scrierile care prezinta viata acestora reiese ca ingerii slujeau impreuna cu ei.

Din nefericire astazi, in unele biserici, poporul a incetat sa mai participe prin cantare la savarsirea Sfintei Liturghii. In astfel de cazuri, preotul nu trebuie sa uite de cele care se cuvin a fi rostite de popor. Este indicat sa nu joace un rol dublu, de preot si cantaret. E chiar ciudat sa vezi un preot care binecuvinteaza poporul spunand: "Pace tuturor!" si tot el sa raspunda: "Si cu duhul tau!".

Daca preotul va fi pus in situatia sa rosteasca si cele ce se cuvin a fi spuse de popor, va fi pus in dificultate, pentru ca nu va sti cand sa spuna rugaciunile si cand sa rosteasca cele ale cantaretului. De aceea preotul trebuie sa caute sa incurajeze credinciosii sa participe activ si la cantare in cadrul Sfintei Liturghii.

Asadar este de retinut ca preotul singur nu poate savarsi Sfanta Liturghie. Insa, ea se savarseste cu adevarat chiar si atunci cand vorbim de un preot pe care noi il consideram nevrednic.

Numai caterisirea acestuia face ca Liturghia savarsita de el sa fie nevalida. Acest lucru ne descopera ca Liturghia nu se infaptuieste numai prin puterea ruga­ciunilor preotului, ci si prin puterea rugaciunilor poporului. Parintele profesor Dumitru Staniloae spune ca golul duhovnicesc al rugaciunilor preotului e umplut de caldura rugaciunilor poporului. Si nu numai de a celor de fata, ci a Bisericii de pretutindeni. Caci credinciosii dintr-un locas biseri­cesc nu sunt despartiti de credinciosii din alte locasuri bisericesti si nici de ingeri si sfinti."

A ocoli Liturghia echivaleaza cu a recunoaste ca vrei sa traiesti in afara semenilor si astfel, in afara lui Dumnezeu. La unirea cu Dumnezeu nu ajungi decat daca esti unit cu aproapele.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 5790

Voteaza:

Liturghie fara credinciosi? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE