Sfantul Teodor Studitul

Sfantul Teodor Studitul Mareste imaginea.

Sfantul Teodor Studitul s-a nascut in anul 759, in cetatea Constantinopol, si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 noiembrie 826, la varsta de 67 de ani. A fost unul dintre cei mai puternici aparatori ai cinstirii sfintelor icoane si cel mai de seama staret al Manastirii Studion, care, sub indrumarea sa, ajunsese sa aiba o obste de aproape o mie de calugari.

Sfantul Teodor Studitul, in afara ravnei pentru apararea sfintelor icoane, a fost modelul desavarsit al vietii de obste; spovedania deasa, ascultarea fata de un singur duhovnic, trairea in dragoste fata de ceilalti. Sfantul Teodor Studitul a avut o viata plina de incercari, el fiind prigonit pe nedrept si exilat de mai multe ori.

Sfantul Teodor Studitul (759-826)

Sfantul Teodor Studitul s-a nascut in anul 759, in cetatea Constantinopol, intr-o familie nobiliara. La scurt timp dupa nasterea sa, parintii sai, Fotino si Teoctista, au hotarat de comun acord sa imbratiseze viata monahala. Ei au impartit saracilor o mare parte din averea familiei, iar pe fiul lor, Teodor, l-au incredintat in grija unchiului sau, monahul Platon, care se nevoia in apropiere de Muntele Olimp.

Tanarul a primit o educatie aleasa. Desi putea sa continue o cariera de seama, in administratia imperiala, in anul 781, la varsta de 22 de ani, el a hotarat sa urmeze pilda parintilor sai, adica sa intre intr-o manastire.

Impreuna cu unchiul sau, Sfantul Teodor a participat la lucrarile Sinodului al VII-lea Ecumenic, intrunit in localitatea Niceea, in anul 787. Impreuna cu cei 360 de Sfinti Parinti adunati la Sinod, Sfantul Teodor s-a aratat drept un aprig aparator al cinstirii sfintelor icoane, impotriva iconoclastilor.

In anul 787, Sfantul Teodor a fost hirotonit preot. Apoi, impreuna cu unchiul sau, monahul Platon, si cu cei doi frati ai sai, Iosif si Eftimie, Sfantul Teodor a hotarat sa infiinteze o manastire de calugari. El a donat banii si terenul necesar construirii viitoarei manastiri, in localitatea Sacudion, aflata langa Muntele Olimp. Bserica manastirii a fost inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul. Noua obste a fost organizata potrivit indrumarilor mostenite de la Sfantul Vasile cel Mare. In anul 794, sfantul a fost ales si numit egumen.

In anul 795, cand imparatul Constantinopolului a divortat si a poruncit ca sotia lui sa fie tunsa in monahism in mod fortat, Sfantul Teodor Studitul s-a pronuntat cu multa hotarare impriva acestei fapte. Exemplul imparatului a fost luat de mai multi demnitari imperiali. Pentru ca Sfantul Teodor nu l-a primit pe imparat in manastirea sa, tinand usile incuiate, el a fost batut puternic si, apoi, exilat in cetatea Tesalonic. Sfantul Teodor s-a adresat episcopului din Roma, care a sustinut protestul sau, condamnand fapta imparatului.

In anul 797, scaunul imperial a fost ocupat de imparateasa Irina, care l-a ajutat pe Sfantul Teodor sa revina in cetatea imperiala. In continuare, sfantul a refuzat comuniunea cu patriarhul Tarasie al Constantinopolului, care nu il caterisise pe preotul care a incuviintat casatoria imparatului Constantin al VI-lea cu o ruda de-a tatalui sau. In cele din urma, patriarhul a inteles gravitatea faptei si l-a caterisit pe cel responsabil.

In anul 798, Sfantul Teodor a fost randuit in Manastirea Studion, aflata in Constantinopol. Sub staretia lui, manastirea a cunoscut cea mai infloritoare perioada a sa, obstea acesteia adunand aproape o mie de calugari.

In anul 806, imparatul Nichifor I i-a cerut Sfantului Teodor Studitul sfatul in privinta alegerii urmatorului patriarh. Acesta l-a sfatuit sa nu puna in aceasta mare treapta un laic, dar imparatul nu l-a ascultat. Pentru opozitia sa fata de noul patriarh, in urma unui sinod intrunit in anul 809, sfantul a fost exilat, iar obstea Manastirii Studion a fost imprastiata. In anul 811, patriarhul si-a recunoscut greseala, iar Sfantul Teodor si o parte din obstea sa au putut sa se reintoarca in manastire.

Pentru lupta sa continua in apararea sfintelor icoane, in anul 815, Sfantul Teodor a fost exilat din nou, de catre imparatul Leon al V-lea Armeanul. El s-a intors in Constantinopol in vremea domniei imparatului Mihail al II-lea Gangavul, dar pentru putina vreme. Manastirea Studion fusese distrusa. Sfantul Teodor Studitul a trecut la cele vesnice in ziua de 11 noiembrie 826, la varsta de 67 de ani, in apropiere de Nicomedia.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Noiembrie 2019

Vizualizari: 4825

Voteaza:

Sfantul Teodor Studitul 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE