Roaga-te si fa ce vrei !

Roaga-te si fa ce vrei ! Mareste imaginea.

Rugaciunea este atat de tare si de puternica, incat poti sa te rogi si sa faci ce vrei, caci rugaciunea te va povatui spre adevarata si dreapta lucrare. Ca sa fii placut lui Dumnezeu n-ai nevoie de nimic altceva decat sa iubesti. "Iubeste si fa ce vrei", spune Fericitul Augustin, caci cine iubeste cu adevarat, acela nu poate si nu vrea sa faca ceva ce nu este placut fiintei iubite.

Cum insa rugaciunea nu este decat revarsarea si lucrarea dragostei, atunci se poate spune cu toata dreptatea despre ea acelasi lucru: pentru mantuire nu e nevoie de nimic altceva decat de rugaciune neincetata. Roaga-te si fa ce vrei, si vei atinge telul rugaciunii, vei dobandi iluminarea prin ea!

Spre a infatisa mai amanuntit intelesul acestei chestiuni, o vom lamuri prin pilde:

Roaga-te si gandeste ce vrei

Roaga-te si gandeste ce vrei, iar gandurile tale se vor curati prin rugaciune. Rugaciunea iti va lumina mintea, va izgoni si va linisti toate gandurile necuviincioase. Aceasta o intareste Sfantul Grigorie Sinaitul: "Daca vrei sa-ti alungi gandurile si sa-ti cureti mintea, atunci izgoneste-le cu rugaciunea, caci, in afara de rugaciune, nimic nu le poate opri." Sfantul Ioan Scararul spune in aceasta privinta acelasi lucru: "Cauta sa biruiesti vrajmasii ce tin de ganduri prin Numele lui Iisus. Afara de aceasta arma, nu vei gasi alta."

Roaga-te si fa ce vrei

Roaga-te si fa ce vrei, si faptele tale vor fi placute lui Dumnezeu, iar tie-ti vor fi folositoare si mantuitoare. Rugaciunea deasa, chiar atunci cand nu iei seama de cererea pe care o faci, nu va ramane fara rod (Marcu Ascetul), pentru ca in ea insasi se afla o putere plina de dar: "Sfant este Numele Lui, si oricine va chema Numele Domnului se va mantui." Asa, de pilda, cel ce s-a rugat multa vreme fara sa simta vreo imbunatatire in viata sa pacatoasa, a primit in cele din urma inteleptire si chemare la pocainta. O fata iubitoare de placeri se ruga, si rugaciunea i-a aratat calea spre viata feciorelnica si spre ascultarea invataturilor lui Iisus Hristos.

Roaga-te si nu incerca sa birui patimile doar prin propriile puteri

Roaga-te si nu incerca sa birui patimile doar prin propriile puteri. Rugaciunea le va darama, in timp: "Caci mai mare este Cel ce e in voi decat cel ce este in lume", spune Sfanta Scriptura, iar Sfantul Ioan Carpatiul invata ca cel ce nu are darul infranarii nu trebuie sa se intristeze, ci sa stie ca Dumnezeu cere de la el silinta spre rugaciune, iar rugaciunea il va mantui. Despre un batran scrie in "Pateric" cum, "cazand, a biruit", adica, poticnindu-se de pacat, nu a deznadajduit, ci s-a intors cu rugaciunea spre Dumnezeu si Acesta l-a ridicat. Iata o pilda graitoare!

Roaga-te si nu te teme de nimic

Roaga-te si nu te teme de nimic, nu te infricosa de necazuri, nu te inspaimanta de napaste, caci rugaciunea te va apara, inlaturandu-le. Adu-ti aminte de putin credinciosul Petru, care sta sa se inece; de Pavel, care se ruga in temnita; de tanarul scapat de rugaciune din ispita in care cazuse; de fecioara care, in urma rugaciunii, a fost salvata din mainile unui ostas ce Venise cu ganduri rele si de alte cazuri asemanatoare. Toate aceste intamplari arata puterea, taria si intinderea atotcuprinzatoare a rugaciunii facute in Numele lui Iisus Hristos.

Roaga-te oricum, insa mereu

Roaga-te oricum, insa mereu si nu te nelinisti de nimic, fii vesel si linistit cu duhul, caci rugaciunea va randui toate si te va intelepti. Tine minte puterea rugaciunii despre care vorbesc Sfintii Ioan Gura de Aur si Marcu Ascetul; cel dintai spune ca "rugaciunea, chiar atunci cand este facuta de noi, care suntem plini de pacate, ne curata numaidecat". Iar al doilea vorbeste astfel: "Ca sa ne rugam intr-un fel oarecare, sta in puterea noastra; dar ca sa te rogi curat este un dar de sus!" Prin urmare, jertfeste lui Dumnezeu ceea ce iti sta in putere; adu-I la inceput drept jertfa macar cantitatea, adica un numar cat mai mare de rugaciuni, si puterea lui Dumnezeu se va revarsa in neputinta ta. Rugaciunea va deveni o deprindere si facandu-se una cu firea, va ajunge o rugaciune curata, luminoasa, inflacarata, asa cum se cuvine.

Apoi, in sfarsit, iti mai spun ca daca vremea vegherii tale ar fi insotita de rugaciune, atunci, in chip firesc, nu ti-ar ajunge timpul nu numai pentru fapte pacatoase, dar nici pentru ganduri necurate.

Vezi cate idei adanci sunt inmanuncheate in aceasta inteleapta vorba: "Iubeste si fa ce vrei! Roaga-te si fa ce vrei!" Cat de imbucuratoare si mangaietoare sunt toate cele zise mai sus pentru un pacatos ingreunat de slabiciuni, pentru cel care geme apasat de povara patimilor!

Iata, rugaciunea e totul! Ea ne este data ca un mijloc atotcuprinzator spre mantuirea si desavarsirea sufletului. Dar cu indicarea rugaciunii este aici strans unita si conditia ei: "Neincetat va rugati!", asa cum porunceste cuvantul Domnului. Ca urmare, rugaciunea isi va arata toata puterea ei lucratoare si roadele doar atunci cand va fi rostita des, neincetat. Repetarea deasa a rugaciunii tine fara nici o indoiala de vointa noastra libera, pe cata vreme osardia, desavarsirea, ca si curatenia rugaciunii sunt un dar de Sus.

Sa ne rugam, prin urmare, cat mai des cu putinta, inchinandu-ne intreaga viata rugaciunii! Practica deasa ne va invata sa fim cu luare-aminte, cantitatea ne va conduce negresit la calitate. "Ca sa invatam sa facem un lucru bun, trebuie sa-l savarsim cat se poate mai des", a spus un scriitor duhovnicesc plin de experienta.

Pelerinul rus
"Marturisirile sincere catre duhovnicul sau ale unui pelerin rus cu privire la rugaciunea lui Iisus"

Cumpara cartea "Pelerinul rus"

Despre rugaciune - Parintele Ilie Cleopa

Cand ne rugam, sa zicem cum putem. Sfantul Macarie stia ca nu stim sa ne rugam, dar ne da un sfat: „Omule, eu stiu ca tu nu stii sa te rogi! - el stia ce inseamna rugaciunea, ca era mare stalp al Ortodoxiei -, dar iti dau un sfat: Roaga-te cum poti tu! Dar roaga-te adeseori!“ Ca din deasa rugaciune, omul incepe a se invata rugaciunea adevarata.

Iar Sfantul Ioan Scararul zice: „Dar ce? Vom parasi rugaciunea cea de cantitate?“ ca rugaciunea de cantitate este cea pe care o facem multa, dar fara sa fim cu mintea in inima si fara sa fim cu privirea mintii la Dumnezeu. „N-o parasim!“ Ca rugaciunea dintai este pricina celei de a doua. Cantitatea naste calitatea.

Este o vorba taraneasca: „Exercitiul face premianti!“ Roaga-te mereu! Apostolul spune: „Rugati-va neincetat!“ Noi, rugandu-ne asa, neputinciosi si raspanditi, cum putem noi, Dumnezeu, vazand sufletul nostru ca vrea sa se roage cat de cat, ii da cateva minute de rugaciune curata.

Si atunci el incepe sa se roage cu lacrimi, cu foc mare. Insa rugaciunea aceea, chiar daca dureaza cateva minute, acele cateva minute de rugaciune cu mintea in inima sunt mai puternice decat daca ai sta o luna de zile in rugaciune, citind la Psaltire sau din Ceaslov. Asa de mare putere are. Si atunci, crestinul, gustand din dulceata rugaciunii celei curate, zice: „Ehei! asta-i rugaciune!“ Dar aceasta gustare din rugaciunea curata, din rugaciunea harica, nu vine la cheremul nostru, cand vrem noi. Vine cand vrea Dumnezeu sa miluiasca sufletul nostru.

Auzi ce spune Sfantul Isaac Sirianul? Semn al milei lui Dumnezeu sunt lacrimile la rugaciune. Cand vedem ca ne cerceteaza Dumnezeu cu lacrimi multe la rugaciune este semn ca mila lui Dumnezeu s-a atins de ochii tai si vrea, prin aceste lacrimi de pocainta si de dragoste mare, sa te curete pe tine, sa te lumineze, sa te spele de pacate si sa-ti arate tie care-i adevarata rugaciune.

Deci, noi suntem datori sa ne rugam cum stim noi, cum putem, incepand cu rugaciunile incepatoare: „Imparate ceresc“, „Sfinte Dumnezeule“, „Preasfanta Treime“, „Tatal nostru“, „Crezul“ si celelalte. Ne rugam cum putem, dar sa ne rugam adeseori.

Ca auzi ce spun Sfintii Parinti? Sfantul Teofan Zavoratul este o marturie preaindreptatita sa va spuna: „Cela ce se roaga des, insasi rugaciunea i se face lui cel mai mare dascal al rugaciunii. Insasi rugaciunea il poate invata sa se suie de la treptele cele mai de jos ale rugaciunii, pana la treptele cele mai inalte si pana la extaz si pana la rugaciunea duhovniceasca“. Deci rugaciunea ii invata pe sfinti sa se roage, pentru ca ei totdeauna se rugau.

De aceea Apostolul spune: „Neincetat va rugati!“ Adica, oricand. Esti acasa, esti pe drum, esti in chilia ta, esti la lucru, oriunde, tu inalta mintea catre Dumnezeu. si zi cum poti, dar zi mereu! Orice rugaciune-i buna, daca o zici cu frica lui Dumnezeu si cu atentie.

Sa nu cautam noi trepte de rugaciune inalta, ca aceasta-i mandrie! Noi ne rugam cum putem, iar Dumnezeu, vazand ca sufletul se chinuieste sa se invete a se ruga, cand stie darul Lui, il invredniceste de momente de rugaciune curata.

Si atunci, acela cauta insingurare, sa fie numai cu Dumnezeu. Cum spune dumnezeiescul Ioan Scararul: „Cela ce pe dulceata rugaciunii o a aflat, pururea voieste sa fie singur“. Si Sfantul Isaac Sirianul zice: „Cela ce pe dulceata rugaciunii o a aflat, va fugi de gloate ca un asin salbatic!“ El vrea sa ramana in dulceata aceea si in vorbirea cu Dumnezeu oricand. Si vorbaria si treburile si altele il sustrag de la rugaciune, dar lui ii pare rau.

Este foarte greu sa ajunga omul sa se roage in asa fel, ca sa nu-l traga inapoi zgomotul si vederea multora si auzirea despre atatea lucruri. Rugaciunea desavarsita putini oameni o dobandesc.

02 Septembrie 2009

Vizualizari: 13430

Voteaza:

Roaga-te si fa ce vrei ! 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE