De ce Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna?

De ce Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna? Mareste imaginea.

Pe 29 iunie, Biserica ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sunt cinstiti in aceeasi zi, pentru ca au murit pe 29 iunie, anul 67. Sfantul Petru a primit moartea prin rastignire, cu capul in jos, iar Sfantul Pavel prin taierea capului, deoarece era cetatean roman si nu trebuia omorat asemeni sclavilor.

Sunt praznuiti impreuna si pentru ca au marturist in comun dumnezeirea lui Hristos. Petru, la intrebarea Mantuitorului: "Dar voi cine ziceti ca sunt Eu?" in numele tuturor apostolilor a raspuns: "Tu esti Hristos Fiul lui Dumnezeu celui Viu" (Matei 16, 16). Iar Sfantul Apostol Pavel spune in Epistola catre Coloseni, capitolul 2, versetul 9: "Caci intru El, in Hristos, locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii".

Potrivit Traditiei, Petru si Pavel au fost intemnitati o vreme in aceeasi celula, in inchisoarea mamertina din Roma, unde si-au convertit temnicerii si s-au rugat pana cand in mijlocul celulei a aparut un izvor care se poate vedea si in prezent.

O alta virtute comuna a celor doi Sfinti Apostoli este dragostea jertfelnica fata de Hristos si fata de Biserica: L-au iubit pe Hristos pana la moarte. S-au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru adevarul ei, indurand o multime de suferinte, persecutii, inchisoare, foamete, primejdii de multe feluri.

Petru s-a numit la inceput Simon. Hristos i-a schimbat numele in Chefa - Petru, care inseamna "piatra", si arata taria, statornicia si neclintirea. Iar Sfantul Apostol Pavel s-a numit Saul. Pavel inseamna "mic" si arata parerea de sine lipsita de ingamfare, defaimarea de sine si smerenia.

Sfantul Petru a devenit ucenicul Mantuitorului dupa ce a fost martorul unei minuni: intr-o dimineata, Hristos a vorbit multimii la tarmul lacului Ghenizaret. Pentru a fi mai bine auzit, s-a urcat in corabia lui Simon Petru, pe care l-a rugat sa o departeze putin de la tarm. Dupa ce a terminat de vorbit, i-a spus lui Simon sa pescuiasca. Acesta, neincrezator, intrucat se ostenise in zadar toata noaptea, asculta de Invatator si arunca mrejele. Multimea pestilor prinsi il va infricosa: "Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos", va spune el. Hristos i-a raspuns insa: „Nu te teme; de acum inainte vei fi pescar de oameni". Petru va lasa totul si va urma Mantuitorului.

Sfantul Apostol Pavel, prigonitor al crestinilor, primeste misiunea sa mearga la Damasc sa-i aresteze pe cei care cred in Hristos si sa ii aduca in lanturi pentru a fi judecati. Inainte de a intra in Damasc o lumina puternica l-a invaluit si orbit si i-a spus: Saule, Saule de ce ma prigonesti? Dar cine esti Tu? Eu sunt Iisus pe care Tu Il prigonesti. Si ce trebuie sa fac? Du-te in Damasc in casa lui Anania si acolo ti se va spune ce trebuie sa faci. A fost condus in cetatea Damascului la Anania, care l-a primit in casa lui, l-a hranit si i-a talcuit Evanghelia. Acolo, in casa lui Anania si prin mainile aceluia, Saul s-a botezat primind numele Pavel.

Sa-i rugam pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa mijloceasca pentru noi, ca Dumnezeu sa ne daruiasca dragoste pentru Hristos si sa ne faca si pe noi marturisitori ai dreptei credinte.

La multi ani celor care poarta numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2018

Vizualizari: 14931

Voteaza:

De ce Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna? 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-06-27 12:45

    Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt cinstiti si ca ocrotitori ai celor aflati in penitenciare. Cei doi Apostoli au fost inchisi pentru ca L-au propovaduit pe Hristos. Amintim ca in perioada 1993 -1997, Patriarhia Romana a semnat impreuna cu Ministerul Justitiei protocoale privind desfasurarea asistentei religioase in penitenciare. In Legea 293 din 28 iunie 2004, se mentioneaza ca "ziua de 29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare" (articolul 77).

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE