Monumente putin cunoscute

Monumente putin cunoscute Mareste imaginea.


Satul Custelnic de langa Tarnaveni se poate mandri cu doua biserici-monument din lemn. Documente veritabile ale unei spiritualitati aparte, aceste lacasuri de inchinaciune ne vorbesc intr-o limba aparte. Putem pricepe aceasta limba doar daca avem liniste sufleteasca.

 

Biserica ortodoxa “Sfantu Nicolae

Pe cele trei laturi ale ancadramentului de la intrarea bisericii se afla sapata o inscriptie, greu de urmarit si de descifrat, care ne da indicii privind vechimea bisericii. Localnicii pastreaza informatia dupa care biserica ar fi fost construita la Custelnic, folosindu-se material de la o biserica anterioara, aflata pe un deal mai la vest de actualul loc al bisericii. Alta parere este ca biserica a fost adusa de pe la Deda, coborata cu plutele pana la Ogra, si de acolo transportata cu care trase de boi peste dealuri, la Custelnic. Inscriptia ne spune ca biserica a fost construita la 1751, de catre Ganea Patru, si ca acest lacas continua un lacas mai vechi, construit de un anume Ganlav. Pisania pictata in proscomidie, din 1756, ne spune numele zugravilor bisericii. Se spune ca mesterul in lemn a fost Petre Moraru. Pictura este degradata in mare parte, foarte valoroasa ca document.

 

Biserica Greco-Catolica " Arhanghelul Mihail"

La mica distanta de biserica ortodoxa se afla cea unita. Dupa traditie, lacasul a fost adus de la Bord, in locul alteia mai vechi.

 

Pe peretele pronaosului se afla notat anul 1891, an ce reprezinta fie cel al aducerii bisericii, fie cel al reconstructiei lacasului.

 

Interiorul pastreaza un vechi si interesant candelabru din lemn pictat pentru lumanari, ca si mai multe suporturi de lumanari de aceeasi factura. Un unicat: usile sub forma de gaura de cheie

 

Iconostasul bisericii "Sfantu Nicolae" este strapuns de doua usi, semn al vechimii monumentului. Aceste doua usi, la fel ca si usa de la intrare, au o forma cu totul aparte: cea de gaura de cheie. Prin acest element arhitectonic, biserica "Sfantu Nicolae" este un unicat, alaturi de un alt monument din lemn, si anume biserica din Lapusna. Aceste doua biserici sunt singurele monumente din Romania, si mai mult decat sigur ca nu doar din Romania, unde se poate vedea acest amanunt.

 

Puterea cheilor

Christos afirma de multe ori in Evanghelii ca El este Usa , prin care omul " va intra si va iesi si pasune va afla". Aici este intelepciunea: Christos nu spune" va intra ", ci " va intra si va iesi". Adica pentru a gasi fericirea vesnica trebuie sa intri intr-o alta dimensiune sprituala, insa asta n-o poti face daca nu "iesi" si lasi balta vechile tale obisnuinte si vechile apucaturi. Iar pasunea inseamna odihna, regasire de sine in harul lui Christos.

 

Usile au forma de cheie pentru ca incearca sa ne vorbeasca simbolic. Christos ii spune lui Petru "Orice vei lega pe pamant va fi legat si in Ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in Ceruri." Actiunea de a lega si dezlega necesita prezenta unei chei. Simbolul este si mai puternic deca te gandesti la un ansamblu format dintr-un lacat, un lant si o cheie. Unele vechi statui gotice ale Sf. Petru ofera acest amanunt. Mai ales daca te gandesti ca lantul este uneori simbolul diavolului care te "leaga" luandu-ti libertatea personala, prin fel de fel de trucuri si iluzii. Simbolul lui Petru, acela al credintei care, prin cheia credintei, desface lacatul patimilor si da la o parte lantul ruginit al pacatului, poate deveni un simbol al actiunii hotarate a omului care se "trezeste" si incepe o noua viata.

 

Christos ii mai spune lui Petru " Tie iti voi da cheile imparatiei Cerurilor". Usile bisericii au forma de gaura de cheie pentru ca intrand, credinciosul poate arunca o privire spre viata de veci "ca printr-o gaura de cheie". Si o poti face in biserica, loc de intalnire a Cerului cu Pamantul. Intrand in biserica, orice usa interioara ce te separa de Adevar trebuie abolita. Si acest lucru se face greu, treptat, incercand tot timpul cheile virtutilor. Cel mai important este ca omul sa vrea.

 

Narcis Martiniuc

Zi de Zi

 

.

28 Iunie 2006

Vizualizari: 8106

Voteaza:

Monumente putin cunoscute 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE