Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii

Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii Mareste imaginea.

Dobri Dobrev, supranumit "Cersetorul pentru Hristos", a trecut la cele vesnice pe 13 februarie 2018, la varsta de 103 ani.

Dobri Dobrev este un batran crestin ortodox din Bulgaria. Pentru faptele lui minunate, el a ajuns sa fie cunoscut drept un "cersetor pentru Hristos", din banii primiti de la credinciosi el ctitorind si ajutand manastirile si bisericile ortodoxe.

In anul 2000, fundatia bulgara "Pokrov" a realizat un film documentar despre filantropie in Biserica Ortodoxa Bulgara. Filmul cu pricina, intitulat "Mite", un fel de "Banul vaduvei", inchina un intreg capitol batranului Dobri Dobrev. Astfel, in capitolul al saselea, numit "Ctitorul cersetor", batranul Dobri apare infatisat ca un adevarat parinte filocalic.

Intalnirea cu acest batran cersetor bulgar ne-ar putea pune cu usurinta pe ganduri, intrebandu-ne care este cersetorul si care este bogatul, care este parintele si care este neinvatatul.

Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii

Dobri Dobrev locuieste in satul Baylovo, localitate aflata la o distanta de 43 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Desi in aceasta localitate s-a nascut si a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumarate colturi ale lumii multumita insa batranului Dobri Dobrev.

Batranul traieste dintr-o pensie lunara de 160 de leva bulgaresti (aproximativ 80 de euro). Inca din anul 1988, in fiecare zi in care nu ploua, batranul Dobri Dobrev pleaca din satul natal si vine in Sofia. Batranul cerseste pe strazile din capitala bulgara, tacut si smerit, asteptand mila trecatorilor, nu pentru sine, care traieste le fel de smerit precum arata, ci pentru Hristos.

De obicei, batranul rugator sta langa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski sau langa Biserica Sfintii Chiril si Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, tinand in mana o cutie de tabla sau un pahar de plastic, in care aduna mila trecatorilor.

Iesind din tacere, batranul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: "Bucurati-va, intru Domnul!" Cand rosteste cuvinte, acestea sunt putine si desprinse parca dintr-o Filocalie: "Noi avem doua vointe, una de la Dumnezeu, si cealalta de la diavol. Noi suntem in razboi in mintile noastre. Sunt convins ca trebuie sa urmam si sa ascultam de voia lui Dumnezeu, in asa fel incat Dumnezeu sa ne ajute. Voa lui Dumnezeu este dreapta si adevarata. Totul in aceasta este bun. Nu avem voie sa mintim, nici sa furam, nici sa savarsim desfranare. Trebuie sa ne iubim unii pe ceilalti, asa cum Dumnezeu ne iubeste pe noi. Binecuvinteaza, Doamne!"

In smerenia lui, batranul saruta adesea mana celor care ii daruiesc un banut. Atat dupa infatisare, cat si dupa viata lui practica, fara greseala il putem asemana pe batranul bulgar cu un sfant "nebun pentru Hristos", care de mult nu mai traieste pentru sine si pentru aceasta lume, ci pentru semenii sai si pentru Imparatia lui Hristos.

Bland si deloc revoltat pe lumea din jurul sau, adesea neatenta fata de nevoile credinciosilor, batranul Dobri Dobrev ctitoreste uimitor de mult bisericile nevoiase. Astfel, toti banii pe care ii primeste drept milostenie, batranul ii doneaza bisericilor nevoiase, pentru reparatii, sau semenilor sai cuprinsi de saracie si nevoi.

Pentru inceput, batranul Dobrev a sustinut material reconstruirea Manastirii Eleshnitsa. Aceasta manastire, inchinata Maicii Domnului, se afla la patru kilometri nord-est de localitatea omonima si la numai cativa kilometri inspre est de Sofia. Intemeiata in anul 1499, manastirea a fost distrusa in anul 1793, de bandele din Kurdzhali. Reconstruita in anul 1820, manastirea nu a reusit insa sa isi revina decat dupa anul 2000, cand biserica acesteia a fost reparata.

Mai apoi, in luna mai a anului 2009, batranul Dobri Dobrev a mers la unul dintre slujitorii Catedralei Sfantul Alexandru Nevski, din Sofia, si i-a spus: "Vino cu mine, sa iti dau bani pentru biserica." Fiind intrebat de ce a ales aceasta biserica pentru a-i darui banii adunati, batranul a raspuns simplu, zicand: "Eu adun bani pentru manastiri, pentru manastiri nevoiasi sau parasite. Le reconstruiesc, le reinnoiesc. Nu fac mult, insa deoarece acestea sunt ocolite de pelerini, au mare nevoie de ajutor spre a renaste."

Preasfintitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, marturiseste: "Nu mi-a venit sa cred cand am vazut chitanta, caci este greu de crezut, ca cel mai mare ctitor al catedralei este batranul Dobre, cel pe care toata lumea il cunoaste, cersetorul imbracat in costum national. Astfel, intr-un singur an, acest batran a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de inregistrare a donatiilor facute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare."

Poate parea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhala a Bulgariei, in care se aduna lunar toti mitropolitii tarii, a primit un asemenea dar tocmai de la un batran cersetor. Privind chiar si numai spre donatiile facute de acest batran catedralei din Sofia, ne putem intreba, cu durere: In ce situatie a ajuns lumea noastra, daca cel mai mare donator dintre noi este un batran oarecare, ba inca si sarac.

Numele si faptele batranului Dobrev din Baylovo sunt asemenea unei palme date tuturor acelora care, numindu-se crestini, se scalda in avutii si cheluieli inutile, in vreme ce multe dintre bisericile lui Hristos zac inca neingrijite sau chiar parasite.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

13 Februarie 2023

Vizualizari: 14489

Voteaza:

Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii 5.00 / 5 din 1 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Gavriil STIHARULPostat la 2016-08-30 21:30

    Bineinteles ca este ceea ce, in ascetica ortodoxa, se numeste Nebun întru Hristos. In ascetica rusa, se numeau Iurodivîi. Parca si CrestinOrtodox.ro are un articol in acest sens.

  • adelin smaduPostat la 2013-02-19 13:21

    Minunat esti Doamne intru Sfintii Tai...atata vreme cat mai avem printre noi Oameni ca acestia sa nu ne pierdem nadejdea ca va pierde Dumnezeu lumea pentru pacatele noastre.

  • sorin zajontzPostat la 2012-01-15 05:44

    noi cautam mereu senzationalul fara sa vedem ca el este cu noi, se misca lânga noi si se descopera atunci când suntem cu adevarat orbi. "Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua" se spune la Sfânta Liturghie. vazând aceste imagini pt mine acest înger cu chip omenesc seamana leit cu Sfântul Ioan Botezatorul Domnului. nu este de mirare ca l-am descoperit si noi acum. si noi avem putea sa o facem, dar suntem prea saraci. el o face cu adevarat din dragoste pt Dumnezeu, pe când noi din obligatie crestineasca. noi trebiue sa ne rugam la Dumnezeu ca sa ne deschida si noua inimile sa facem acelasi lucru, caci acest OM este deja sub protectie divina si ne deschide inimile pt El. vedeti ca nu banii fac pe om, ci el OMUL face acesti bani nenorociti care ne-au adus sub nivelul existentei noastre ca oameni. cine nu a scos macar o lacrima le vederea acestor imagini si a filmului (mai ales) atunci sa nu spuna ca-l iubeste cu adevarat pe Dumnezeu. acestea sunt exemple de viata care trebuie cu adevarat urmate pt ca în ele se ascunde totdeauna chipul lui Dumnezeu. "MINUNAT esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale pe care le-a facut dreapta Ta". vedeti cum împaratia lui Dumnezeu se apropie de noi numai ca sa întelegem suferinta si dragostea Lui pt noi. când o sa vedeti un om bogat sa-mi aratati si mie chipul lui Dumnezeu ca eu sunt orb. va multumesc ca existati!

  • Misu SpiroiuPostat la 2012-01-14 23:46

    Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa ii daruiasca sanatate - sa intareasca pe ceilalti prin ceea ce face, pentru a continua fapta ce cuvintele ii sunt insuficiente - sensibilitatea faptei exprima simtirea adevarata, cand il vede cineva si cand vede ce face NU poti sa nu fii miscat in adancul fiintei tale! Intru fericiti ani batrane, pelerin si vestitor al lui Hristos!

  • Stancu AlinPostat la 2012-01-13 13:57

    Dumnezeu sa-l binecuvinteze, si sa ne invredniceasca si pe noi sa- ajungem la talpile sale, caci el este un marturisitor adevarat al Bisericii Ortodoxe

  • Vali CostinPostat la 2011-12-14 10:42

    Un urmas din zilele noastre al Sfantului Alexie. Multumim pentru articol, Teodor!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE