Literatura Teologiei morale in epoca medievala

Literatura Teologiei morale in epoca medievala Mareste imaginea.

 

Literatura Teologiei morale in epoca medievala (787-1453)

 

In Rasarit

                           

Literatura teologica rasariteana din aceasta perioada s-a dezvoltat in special in jurul manastirilor, cultivandu-se indeosebi directia ascetica. De la reinfiintarea scolii celei mari din Constantinopol, incep sa apara scrieri cu cuprins moral si la autori laici.

 

1)  Teodor Studitul (nascut  la  759) - a dezvoltat o intensa activitate de innoire ascetica. Intre alte lucrari, amintim cele doua colectii mari de cateheze. Din scrierile lui putem cunoaste disciplina   monahala din  acea  vreme.

 

2)  Fotie   (nascut la 820), majoritatea scrierilor sale au un cuprins  dogmatic si  polemic.  Importante pentru Morala sunt de amintit  unele  din  omiliile sale,   apoi  unele  comentarii  la  cartile  Noului  Testament, "Nomocanonul" sau, precum  si colectia sa de proverbe, in numar de 214.

 

3)  Simeon Metaphrastul   (jumat.  a  II-a  a   seolului   X) de la el avem doua colectii de cuvantari  sau sentinte morale, facute dupa scrierile lui Vasile cel Mare si Macarie Egipteanul.

 

4)  Simeon cel Tanar   (secolul   XI)   este   unul din   cei   mai    insemnati    asceti    ai Bisericii  rasaritene,  considerat  de  unii  drept  autorul  intelectual   al  isihasmului.  Lui i se atribuie 33 cuvantari catre calugari, de asemenea si o colectie de imnuri in care trateaza  despre  iubirea  lui  Dumnezeu.

 

5)  Mihail  Psellos (nascut la 1020) a fost un renumit filozof si teolog.

 

6) Eustratie, arhiepiscop  de Tesalonic (1155-1104) un renumit teolog si reformator al vietii monahale. De la el ne-a ramas o insemnata scriere despre monahism.

 

7) Grigorie Sinaitul, autor a multe scrieri ascetice, dintre care una cu titlul: "Linistea si rugaciunea", in care se manifesta ca partizan al miscarii isihaste.

 

8) Grigorie Palama   (+1360),  arhiepiscop  de Tesalonic, in controversa isihasta  a luat partea isihasmului impotriva lui Varlaam si a latinilor.    

                                                                   

9) Nicolae Cabasila   (+  1371)  cea mai  insemnata lucrare a sa este:  "Despre viata in Hristos".

 

I n A p u s   

                                                                                                                

Intre secolele IX si XI, lucrarile din domeniul Moralei se rezuma la comentarii.                                                                                                            

In secolele XI si  XIII  in   aceasta   perioada se   sistematizeaza  materialul Moralei, separandu-se de cel al Dogmaticii. Se  compun  tratate de  Morala, lucrate in directia uneia sau a alteia dintre metodele : scolastica, cazuistica ori ascetica.

 

Reprezentanti ai metodei scolastice

                                                                   

1)  Petru Lombardul   (+  1164)   scrie   o adevarata   opera   normativa   pentru   Teologia morala :  "Libri  sententiarum  IV".

 

2)  Tot in acest interval de timp (secolele XI-XIII), apar o serie de comentarii la cartile de sentinte (Libri sententiarum), scrise de Albert cel Mare, Toma de Aquino, Bonaventura, Duns Scot si Gabriel Biel.

 

3) Deplina sistematizare a Teologiei morale o intalnim in lucrarea  "Summa  theologiae"  a lui   Toma de Aquino. 

 

4) Duns Scot  (+  1308)  e  adversar  al  lui Toma  de Aquino. Polemica dintre  tomisti si scotisti, care a discreditat scolastica, a avut ca obiect indeosebi gratia, liber­tatea si predes-tinatia.     

 

Cazuistica

            

Primele indicatii pentru morala cazuistica se gasesc in canoanele apostolice, in epistola lui Grigorie Taumaturgul, precum si in canoanele sinodului din Cartagina de la 251.    

Cea dintii colectie de canoane penitentiale in Rasarit este cea a lui Ioan Pustnicul, la care apuseanul Dionisie Exiguul adauga decrete de ale episcopilor Romei.

In epoca aceasta apar asa-numitele "summae casuisticae" sau "confesionales", intocmite pentru necesitati pastorale.

 

Mistica (ascetica)  

        

In Apus directia mistica se poate observa din scrierile Fericitului Augustin, ale lui Ioan Cassian, Grigore cel Mare etc.

 

 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4961

Voteaza:

Literatura Teologiei morale in epoca medievala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE