Daca le lasi tu, te lasa si ele

Daca le lasi tu, te lasa si ele Mareste imaginea.

In drumul spre desavarsire avem parte de multe incercari, necazuri, ispite etc. Si din dorinta de a netezi calea spre desavarsire, ducem o lupta cu ele.

Insa nu trebuie sa avem astfel de fapte. Parintele Porfirie marturiseste ca in spatele oricarui defect, pacat, rau care vine asupra noastra se afla diavolul. Iar cand ignoram neputintele, Il ignoram pe diavol. Si astfel se creeaza in noi o alta stare. Una care ne duce la Hristos. Dimpotriva, cand nu ne eliberam de ele, nu ne indreptam spre Hristos si diavolul pune stapanire pe noi.

Sunt crestini care dau o mare atentie situatiilor rele in care se afla si depun tot efortul sa le alunge. Si paradoxal, in pofida luptei, observa ca situatiile neplacute nu ii parasesc si devin mai prezente. Sfintii Parinti nu ne indeamna sa ne razboim cu ele, ne cer sa nu le bagam in seama. Ei rezuma aceasta lucrare in cuvintele: "Daca le lasi tu, te lasa si ele". Acest lucru reiese si din dialogul pe care l-a avut Avva Isaia cu Avva Pimen. Avva Isaia intreband cum poate scapa omul de gandurile rele, i s-a raspuns: "Ce se intampla cu o lada plina de haine? Daca le lasam acolo, cu timpul putrezesc. La fel si gandurile rele, daca nu le intrupam, cu timpul se strica ori putrezesc".

E adevarat ca exista in Pateric si indemnul Avvei Iosif din Panefo catre un ucenic sa lase gandurile rele sa intre in el si sa se lupte cu ele. Dar acest sfat se adreseaza doar celor sporiti duhovniceste, care, in convorbirea cu ele, nu se lasa amagiti de momelile vrajmasului, nu le urmeaza si nu sunt biruiti de el. In acest sens, Sfantul Varsanufie ii scrie unui ucenic de-al sau: "E propriu celor desavarsiti sa lase gandul sa intre in inima lor si apoi sa-l scoata. Tu nu lasa focul sa intre in padure, ca sa nu o arda". Iar Sfantul Paisie Aghioritul spunea: "Gandurile cele rele sunt asemenea unor avioane care cauta aeroporturi. Ele zboara, dar nu trebuie sa aterizeze".

Lupta de a alunga din noi cele necurate, ne face sa ajungem la intristare, stres, nemultumire de noi insine, neincredere, deznadejde etc, la nimic din cele placute lui Dumnezeu. Sa nu cautam lupta cu cele rele. Pentru ca din cauza nedesavarsirii noastre, tot lucrul rau prinde radacini in noi. Credem ca indepartam lucrul rau, insa din nestiinta, noi il cultivam.

Sa ne lasam in mana lui Dumnezeu si vom vedea ca o sa ne simtim altfel. El stie masura fiecaruia dintre noi si ne va darui fiecaruia puterea de a lua chipul Sau.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

15 Decembrie 2015

Vizualizari: 11858

Voteaza:

Daca le lasi tu, te lasa si ele 4.89 / 5 din 9 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE