Parastas de un an pentru Parintele Calciu la Manastirea Petru Voda

Parastas de un an pentru Parintele Calciu la Manastirea Petru Voda Mareste imaginea.


Parastas de un an pentru Parintele Calciu la Manastirea Petru Voda

 

Sambata 24 noiembrie parintele Iustin Parvu, staret al Manastirii Petru Voda,  inconjurat de un sobor de preoti din mai multe colturi ale tarii a savarsit slujba parastasului la un an de la mutarea la Domnul a Parintelui Gheorghe Calciu.

 

Parintele Gheorghe Calciu prin viata pe care a dus-o in inchisoare, dar si prin felul in care a facut fata prigonirilor este un simbol de lupta pentru adevar si dreptate, este un model de adevarat erou.

 

La parastas au venit credinciosi din toata tara care l-au cunoscut si care au evlavie fata de parintele Gheorghe, camarazi din inchisoare, dar si un grup de americani, parte din ei convertiti la ortodoxie si botezati de catre parintele.

 

Ca si la parastasul de 6 luni, monahul Atanasie, cel care asemenea parintelui Calciu a petrecut o buna parte din viata in temnitele comuniste a vorbit cu emotie in glas si lacrimi in ochi despre eroismul parintelui si al altor martiri din inchisori.

 

"Era drept ca parintele sa fie inmormantat cu funeralii nationale. La rusi, un soldat simplu, pe care musulmanii l-au impuscat pentru ca a refuzat sa-si arunce crucea de la gat, a fost trecut in randul sfintilor. La noi e liniste, tacere, e lasitate. Taria unui individ si a unui neam, vitalitatea lui sta in puterea de creatie. Prin aceasta traieste si individul si neamul, si tot prin aceasta supravietuieste, prin creatie. Extrapoland, zic ca Preotul Calciu a fost si este o creatie a neamului romanesc. Aceasta este  garantia ca vom supravietui. Nu sunt foarte cunoscute vietile oamenilor ilustri scrise de Plutarh unde se arata virtutile barbatilor de stat romani si greci deopotriva. Puse alaturi de viata parintelui Calciu si de alte vieti ale celor care au stat in inchisori sunt palide." Monahul Atanasie a aratat si curajul pe care l-a avut de a-L marturisi pe Hristos chiar si in fata tortionarilor. Intr-o seara de Inviere era de serviciu unul dintre cei mai rai tortionari. Parintele Calciu cu trairea lui coplesitoare i-a spus :"Hristos a Inviat !", iar gardianul a raspuns : "Adevarat a Inviat !".

 

In inchisoare, parintele a aratat in mai multe randuri dragoste fata de aproapele. Poate cel mai impresionant este gestul pe care l-a facut Gheorghe Calciu, studentul la medicina de atunci, cand si-a taiat venele si a colectat sangele ca, dupa decantarea hematiilor, sa-i dea sa bea limfa colegului de celula Costache Oprisan, care era bolnav si pierduse mult sange.

 

Sa-i multumim lui Dumnezeu pentru toti acesti eroi care au avut taria si curajul de a lupta pentru adevar, pentru toti martirii plini de ravna din temnitele comuniste si sa-i rugam, ca de acolo de sus, de langa tronul Imparatului Ceresc sa inalte rugaciuni si pentru noi.

 

Raluca Tanaseanu

 

.

27 Noiembrie 2007

Vizualizari: 9150

Voteaza:

Parastas de un an pentru Parintele Calciu la Manastirea Petru Voda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE