Insusirile Bisericii

Insusirile Bisericii Mareste imaginea.

 

Insusirile Bisericii

 

Simbolul niceo-constantinopolitan infatiseaza Biserica drept una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca.

 

a.  Unitatea Bisericii

Sfintii parinti vad temeiul unitatii Bisericii in prezenta aceluiasi trup jertfit si inviat strabatut de plenitudinea Duhului Sfant, in toate madularele Bisericii. Euharistia cea una implica Biserica cea una.

 

Unitatea Bisericii consta, de asemenea, in pastrarea aceleiasi cre­dinte dogmatice ca expresie a prezentei si lucrarii plenare a lui Hris­tos in Biserica. Credinta dogmatica si totalitatea Tainelor formeaza un tot (Efes., 4, 4-6).

 

b.  Sfintenia Bisericii

Nu se poate dobandi mantuirea fara participarea la sfintenia lui Hristos. La aceasta sfintenie nu se ajunge decat prin participare, care se realizeaza prin sfintele Taine.

 

Sfintenia Bisericii nu exclude prezenta pacatosilor in ea aici pe pamant. Sfintenia are un caracter dinamic, nu static, antrenand si pe om in propria lui desavarsire si sfintire.

 

c.  Sobornicitatea Bisericii

Semnifica atat destinatia Bisericii de a cuprin­de in sine intreaga umanitate rascumparata de Hristos (Matei, 28, 18-20 ; Marcu, 16, 15-16), cat si trairea intregului de catre fiecare madular in parte, dat fiind faptul ca Biserica este un trup cu multe madulare care exprima viata trupului si participa la viata intregului.

 

d.  Apostolicitatea

Prin aceasta insusire se arata ca Biserica Ortodoxa a pastrat intreaga si neschimbata invatatura lui Hristos, asa cum au co­municat-o sfintii apostoli, ca ea sta pe temelia apostolilor si este ex­presia plenara a Traditiei apostolice.

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 8974

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE