Moscheea Umayyad din Damasc

Moscheea Umayyad din Damasc Mareste imaginea.

Moscheea Umayyad din Damasc este una dintre cele mai sfinte, mai mari si mai vechi moschei din lume. Mormantul lui Saladin se afla intr-o gradina mica aflata langa zidul nordic al cladirii. In plus, moscheea detine un altar in care se spune ca s-ar afla capul lui Ioan Botezatorul, sfant care este onorat ca profet atat de catre crestini, cat si de catre musulmani.

Moscheea Umayyad din Damasc - Istoric

Se crede ca Damasc este cel mai vechi oras din lume locuit permanent. Moscheea Umayyad se afla pe un pamant considerat sacru de 3000 de ani incoace. In jurul anului 1000 i. Hr arameenii au construit aici un templu pentru Hadad, zeul furtunii si traznetelor. O placa de bazalt, datand din aceeasi perioada si infatisand un sfinx, a fost descoperita in coltul nordic al moscheei.

La inceputul anului I d.Hr, in acest loc au sosit romanii si au construit un templu mare pentru Jupiter. Noua cladire a fost ridicata peste templul aramean, fiind asezat pe o platforma rectangulara cu o dimensiune de 385 pe 305 metri. Platforma avea turnuri patrate in fiecare colt. Unele parti din zidurile exterioare au supravietuit, insa nu a mai ramas nicio ramasita din templul efectiv.

La sfarsitul secolului IV d.Hr, intreaga zona a templului a devenit un loc crestin sacru. Templul lui Jupiter a fost distrus si s-a ridicat in loc o biserica dedicata lui Ioan Botezatorul. Se crede ca in aceasta biserica s-ar afla capul sfantului, astfel incat biserica a devenit un important loc de pelerinaj in era bizantina.

La inceput, cucerirea Damascului de catre musulmani in 636 nu a afectat biserica. Cladirea era folosita atat de catre credinciosii crestini, cat si de catre musulmani. A ramas sub forma de biserica si a continuat sa atraga pelerini crestini. Musulmanii au construit o structura din caramida in partea opusa a zidului sudic, pentru a avea un loc unde sa se roage. Cu toate acestea, sub domnia califului Al-Walid din Umayyad, biserica a fost demolata. In locul ei a fost ridicata moscheea actuala, prin anii 706 - 715. Crestinilor li s-a platit o indemnizatie cu rol de compensatie. Conform legendei, insusi Al-Walid a initiat demolarea infigand un spic de aur in biserica.

La acea vreme, Damasc era unul dintre cele mai importante orase din Orientul Mijlociu, iar mai tarziu a devenit capitala califatului Umayyad. Prin urmare, moscheea Umayyad din Damasc era si ea o constructie monumentala. La ea au lucrat mesteri de origine copta, persana, indiana, bizantina. Complexul moscheei cuprindea o sala de rugaciune, o curte vasta si sute de camere pentru pelerinii care vizitau asezamantul religios. Design-ul s-a bazat pe Moscheea Profetului din Medina.

Sala de rugaciune, cu o lungime de 160 de metri, a fost acoperita cu un acoperis din lemn si era sustinuta de coloane care fusesera luate din templele romane din regiune, precum si din Biserica Mariei din Antiohia. Fatada curtii si arcadele erau imbracate in marmura colorata, mozaic din sticla si aur. Se poate ca aceasta moschee sa fi avut cel mai mare mozaic aurit din lume, cu o suprafata de peste 4000 de metri patrati.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5252

Voteaza:

Moscheea Umayyad din Damasc 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE