Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Serres

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Serres Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul este o manastire ortodoxa din Macedonia, asezata la o distanta de doar 9-12 kilometri inspre est de renumitul oras Serres - Serrhai. Orasul se afla la o altitudine de doar 70 de metri si la o distanta de 69 de kilometri nord-est de capitala Tesalonic.

Serres joaca un important rol in cadrul istoriei secolelor XII-XIII, cat si a urmatoarelor. Cea mai mare faima si-a castigat-o insa in secolul al XIV-lea, in urma conflictului dintre Imperiul Bizantin si statul Sarbesc. Astfel, in anul 1345, Serres va fi ocupat de catre domnitorul sarbilor, Stefan Dusan.

In anul 1371, conducatorul de atunci al orasului, sarbul John Ugliesa, a fost invins in lupta de la Maritsa (Raul Evros), in incercarea acestuia de a intari drepturile intregii Biserici Ortodoxe impotriva turcilor. Acest oras a fost distrus de catre bulgari, in momentul retragerii lor din aceste locuri, in anul 1913.

Monumentele bizantine ale orasului macedonean Serres au fost in mare parte incendiate, singura exceptie facand-o Basilica cu trei abside a Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat, datand inca din secolul al XI-lea. Astazi, biserica este restaurata si reconstruita pe alocuri. Aceasta biserica impresionanta indica intr-un mod foarte clar faima si cultura celui de-al doilea oras macedonean, ca importanta, dupa Tesalonic.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Serres - scurt istoric

Sfanta Manastire a Sfantului Ioan Botezatorul se afla asezata intr-o vale a muntilor din apropierea orasului Serres. Obstea de maici a manastirii inalta rugaciuni neincetate pentru pacea lumii si mantuirea oamenilor. Manastirea comporta o arhitectura si un aer tipic bizantin. Arhitectura ansamblului monahal de langa Serres este una fidela celei intalnite in manastirile din Sfantul Munte Athos.

Ansamblul monahal de langa Serres a fost construit intre anii 1270-1275, de catre Ioanichie, care indeplinea slujba de Episcop in Ezeve (Dafni). Biserica centrala a fost construita la inceputul secolului al XIV-lea, cele mai vechi fresce ale ei datand inca din anul 1319.

La ceva timp dupa aceasta, nepotul sau, Ioachim, Mitropolit de Zihni, in cursul anului 1300, a inconjurat manastirea cu inalte si puternice ziduri de piatra. De asemenea, el a mai inzestrat manastirea si cu multe donatii domnesti, precum obiecte si mosii. El si-a savarsit viata in aceasta manastire, sub smeritul nume de Ioan.

In anul 1345, pamanturile detinute de manastire au fost aproape in intregime distruse invazia sarbilor. Doar datorita Elenei, sotia domnitorului sarb Krali Stefanos Dousan, pamanturile nu au fost in intregime distruse.

In vremea dominatiei turcesti, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul a avut marea cinste de a gazdui intr-o chilie a ei pe Patriarhul Ghenadie Scolarul, primul patriarh imediat de dupa caderea Constantinopolului. Potrivit istoriei, Ghenadie a fost patriarh pe un timp de 3 ani, din 1453 si pana in 1457, an dupa care a renuntat la slujba sa si s-a retras la manastire.

In anul 1462 el a fost rugat sa primeasca tronul patriarhal pentru a doua oara. Primind, el a stat pe tron insa doar un singur an. In anul 1464 episcopul Ghenadie s-a reintors pe scaunul patriarhal, pentru a treia oara, insa a fost inlocuit de catre Ioasaf I, in mai putin de un an. Dupa aceasta data, Ghenadie s-a reintros la Manastirea de langa Serres, unde a si adormit in Domnul, in anul 1472. In anul 1571, manastirea a fost devastata de catre otomani.

Potrivit traditiei locului, mormantul patriarhului Ghenadie se afla in partea centrala a bisericii Sfantului Ioan, alaturi de mormintele ctitorilor manastirii. Mutarea trupului sau a avut loc in luna mai a anului 1854, acum ele fiind asezate intr-o cutie speciala. Alaturi de mormantul sau se afla un semn in marmura, decorat cu o nobila epigrama, a poetului Helias Tantalidis, care a fost trimisa de catre Patriarhul Constantinopolului, in momentul mutarii trupului episcopului.

In anul 1986, cand a murit si ultimul calugar din obste, manastirea a fost transformata in manastire de maici. Manastirea de maici din Serres a fost, inca de la inceput si pana in prezent, un puternic centru de traditie iconografica. Aici se gasesc minunata icoane de secol XIV, unele dintre cele mai frumoase si rare din tara, cat si deosebite fresce din anul 1630. Catapeteasma este si ea una impresionanta, lucrata in lemn de nuc si adanc sculptata, in anul 1804.

In turnul patrat al vechii manastiri, care a ajuns in cele din urma biblioteca, se pastreaza inca o comoara inestimabila de carte si obiecte valoroase. Astfel, aici se gaseau 100 de volume in manuscris pe piele, alte 200 de volume in manuscris pe hartie, 1.500 de volume de carte din diferite domenii, 4 bule de aur de la imparatii bizantini, 5 sigilii patriarhale, alaturi de multe alte obiecte cu continut religiose. Cel mai mare parte a acestora a fost furata de catre bulgari, intre anii 1913 and 1917, si duse in Sofia.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 13790

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Serres 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE