Biserici inainte de intemeierea Tarilor Romane

Biserici inainte de intemeierea Tarilor Romane Mareste imaginea.

Biserici - inainte de intemeierea Tarilor Romane

 

In Dobrogea s-au pastrat resturile celor mai vechi biserici de stil bizantin descoperite pana acum in tara noastra. E vorba de bisericutele sa­pate in masivul de creta de la Basarabi (sec. X), bisericuta cimiteriala de plan patrat si cu cupola, din fosta cetate romano-bizantina Dinogetia (satul Garvan de azi, secolele X-XI) si bisericuta manastireasca de la Cetatuia, langa Niculitel (cea mai veche biserica de plan treflat desco­perita pana acum la noi), din secolele XI-XII.

 

Tot din epoca anterioara organizarii Tarilor Romanesti s-au pastrat resturi de biserici de tipul bizantin cel mai simplu (protobizantin), construite din zid (piatra si caramida), la Turnu-Severin (doua bisericute-sala, de plan dreptunghiular ambele din sec. XIII).

In epoca de inceput a organizarii statelor romanesti de tip feudal (secolele XIII si XIV), stilul bizantin sufera, in Muntenia si Oltenia, o scurta si trecatoare concurenta din partea stilurilor arhitectonice apu­sene, reprezentate prin cateva biserici de tip romanic si de tip gotic, con­struite sub influenta dominatiei unguresti dinainte de 1330, dintre care doua la Cimpulung (una ortodoxa de tip basilical romanic, de sub actuala biserica a manastirii Negru-Voda, in care au fost inmormantati primii Ba­sarabi, si alta catolica, de tip gotic, din sec. XIII, inlocuita cu actuala bise­rica a Baratiei) si una la Turnu Severin (de tip gotic, din prima jumatate a secolului XIV).

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 3996

Voteaza:

Biserici inainte de intemeierea Tarilor Romane 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE