Ierurgii in legatura cu sfarsitul omului si grija pentru morti

Ierurgii in legatura cu sfarsitul omului si grija pentru morti Mareste imaginea.

 


Citirea stalpilor

Stim ca Mantuitorul Iisus Hristos, Care a murit si a inviat, introducand in rai pe talharul pocait pe cruce (Luca, 23, 43) si slobozind pe cei drepti, cu Adam si Eva, din "inchisoarea" iadului, deschizandu-le raiul (I Petru, 3, 19 ; Evr., 2, 14-15 ; Col., 2, 15), "stapaneste si peste cei morti si peste cei vii" (Rom., 14, 9) si "are toata puterea in cer si pe pamant" (Matei, 28, 18). El este cel care "va judeca viii si mortii" (Fapte, 10, 42; Ioan, 5, 27-29; Matei, 25, 31-41).

De aceea, atat Biserica cat si familia, in virtutea dragostei si a credintei comune, sau a "comuniunii sfintilor", poarta grija deosebita celor raposati, indata dupa iesirea sufletului si cat mai mult dupa aceea.

Dupa iesirea sufletului, preotul merge la casa raposatului pentru cantarea Panihidei sau trisaghionului. Panihida inseamna slujba de toata noaptea, amintind de privegherile sau slujbele de noapte pe care le faceau odinioara credinciosii in ajunul marilor praznice, cantand si rugandu-se in biserica sau la casele raposatilor, la capataiul lor, cand ei se ingropau noaptea, in vremea prigoanelor. Slujba se gaseste in cartea cu acelasi nume (Panihida).

.
Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 5366

Voteaza:

Ierurgii in legatura cu sfarsitul omului si grija pentru morti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE